Hoe meet je kindervoetjes? Kinderschoenen meten | Samsam Kinderschoenen Enzo​< TERUG NAAR BLOG

11 december 2020

Vallen en opstaan: de eerste stapjes!

De eerste stapjes van een kind, dat blijft een spannend moment. Eigenlijk kunnen we niet wachten tot onze kleine dreumes gaat lopen, maar dan beseffen we ons ineens dat het allemaal veel te snel gaat! Van kruipen tot de eerste voorzichtige stapjes.  En dan elke dag een stap verder tot ze de gaan klimmen en klauteren. Maar dan komt de vraag, waar moet ik op letten bij het aanschaffen van de eerste kinderschoentjes?

De voetjes van onze kleine dreumes ontwikkelen en groeien in de eerste maanden van hun leven erg hard. Het is van belang dat de kindervoetjes de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Als onze kleintjes de eerste stappen gaan zetten is het tijd om de eerste kinderschoenen aan te schaffen. Een stevige zool is gewenst voor de eerste kinderschoen. Uiteraard is het belangrijk dat je nog een flexibele zool voor je kleintje kiest. Ze beginnen nu nog maar net met de eerste stapjes. Met deze flexibele kinderzolen leren ze de voetjes goed afwikkelen. Tevens is een wat steviger leren hiel van belang, hierdoor krijgt het voetje de juiste steun en zwikt het voetje niet snel om.

Tip: Is je kindje lekker binnen aan het spelen, draag dan een sokje met anti-slip noppen. De sokjes houden de voetjes lekker warm en beschermen ze. 
 


Hoe meet je kindervoeten?

Uw kindje is toe aan zijn of haar eerste kinderschoenen. Daarvoor dient u een kinderschoenmaat te weten. Maar hoe meet je kindervoeten? Wij leggen het stap voor stap uit!

 1. In de ochtend: Meet de kindervoetjes bij voorkeur in de ochtend. Gedurende de dag kunnen ze voller worden. 
 2. Samen: Meten met 2 personen is een stuk handiger! Zorg voor een potlood, vel papier en liniaal.
 3. Voetje tekenen: Zet de dreumes met 2 blote voetjes op het papier. Zorg dat het kindje zo recht mogelijk staat. Één persoon houdt de dreumes in de rechte houding, terwijl de ander het voetje rondom na tekent. Zet met een liniaal een rechte streep horizontaal bij de grote (langste) teen en achter de hiel. Doe dit voor beide voetjes. 
 4. Afstand meten: Meet nu de afstand tussen de twee strepen. Dus vanaf de langste teen tot aan de hiel. Dit is de lengte van het voetje. Meestal zit er een klein verschil tussen twee voetjes. Schrik niet, dit komt veel voor!
 5. Schoenmaat bepalen: De gemeten centimeters van het voetje (stap 4) komt overeen met de kinderschoenmaten van het schema hieronder. Het is belangrijk om rekening te houden met de groei van kindervoetjes. Bij de gemeten centimeters dien je nog 1,3 cm extra te tellen. Dit is de groeiruimte voor de komende periode!

Twijfel? Dan kunt u uiteraard altijd in onze kinderschoenenwinkel terecht. Ons gespecialiseerd personeel meten kindervoetjes vakkundig op. Natuurlijk helpen we u ook graag bij de aanschaf van de perfecte kinderschoenen!
 

Kinderschoenen maattabel

EU-maat

Voetgrootte kinderen

169,4 tot 10 cm
1710,1 tot 10,7 cm
1810,8 tot 11,4 cm
1911,5 tot 12,0 cm
2012,1 tot 12,6 cm
2112,7 tot 13,2 cm
2213,3 tot 13,8 cm
2313,9 tot 14,4 cm
2414,5 tot 15,0 cm
2515,1 tot 15,6 cm
2615,7 tot 16,2 cm
2716,3 tot 16,9 cm
2817,0 tot 17,6 cm
2917,7 tot 18,3 cm
3018,4 tot 19,0 cm
3119,1 tot 19,7 cm
3219,8 tot 20,4 cm
3320,5 tot 21,1 cm
3421,2 tot 21,8 cm
3521,9 tot 22,5 cm
3622,6 tot 23,1 cm
3723,2 tot 23,8 cm
3823,9 tot 24,5 cm
3924,6 tot 25,2 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op! Meet kinder voetjes elke 2 à 3 maanden. Kinder voeten groeien heel erg hard. Binnen enkele maanden zijn ze soms alweer toe aan een nieuwe schoenmaat. Te kleine schoenen zitten niet lekker en zijn zeker niet goed voor de ontwikkeling van de kindervoeten. Controleer dit zelf regelmatig of loop gerust eens bij ons binnen, dan checken we het even. 

We hebben nu uitgelegd hoe u de juiste maat kinderschoen voor uw kindje kiest. Uiteraard is deze manier van meten ook perfect toe te passen bij grotere kinderen. En dan nu op zoek naar de perfecte kinder schoen!
 


De perfecte kinderschoen kiezen

De voeten zijn opgemeten, de schoenmaat is afgelezen in de tabel, het schoenenfestijn kan beginnen. Tijd voor een pas-sessie! Natuurlijk is het belangrijk dat zowel mama, papa als het kind de schoen mooi vindt. Maar er is nog meer waar je op moet letten voordat je de perfecte schoen aanschaft. 

De groeiruimte in een kinderschoen is belangrijk. Hoe weet je dat een kinderschoen goed past? Wanneer het niet mogelijk is om de voeten op te (laten) meten, zijn er nog twee handige manieren die u zelf kunt doen om te zien of een schoen goed past. 

 1. De duimtest: Laat uw zoon of dochter de nieuwe schoenen aantrekken en de voeten helemaal naar achteren schuiven. Druk met uw duim op de neus van de schoen. Voelt u dat er een duim aan ruimte over is in de schoen? Dan is de kindermaat goed. Is er meer of minder ruimte dan een duim over, dan is te schoen te groot of te klein en is een andere kindermaat benodigd. 
   
 2. De wijsvingertest: Deze manier lijkt op de duimtest, maar werkt precies andersom. Dit keer moeten de voeten namelijk helemaal naar voren geschoven worden, met de tenen tegen de binnenkant van de schoenneus aan. De tenen mogen niet krom staan. Er komt nu ruimte achterin de schoen vrij. Steek hier uw wijsvinger in. Past die er precies tussen, dan is de maat goed. Lukt dit niet of juist veel te makkelijk en is er nog ruimte over, dan is schoen te klein of te groot. 
   

Aandachtspunten voor de perfecte kinderschoenen

Naast dat de schoenmaat goed moet zijn, zijn er nog meer aandachtspunten waar u op kunt letten voor de aanschaf van nieuwe kinderschoenen:

 • De schoen moet meebuigen met de voet tijdens het lopen;
 • Heeft uw kind een hoge wreef of een brede voet? Ga dan voor een schoen van soepel materiaal en voor veters of klittenband, zodat je de schoen perfect naar de voet kunt afstellen;
 • Op zoek naar een schoen die extra steun en stabiliteit biedt? Ga dan voor eentje met een stevige hiel;
 • Is uw kind gek op klimmen, klauteren en rent het dagelijks de neuzen van de schoenen kaal, ga dan voor leren schoenen met een rubberen neus voor extra veel stevigheid;
 • Echt leer zorgt ervoor dat kindervoeten gezond kunnen ademen waardoor de kans op zweetvoeten, schimmel en infecties beduidend lager is.

Dit waren de tips van Samsam Kinderschoenen Enzo om het meten van kindervoeten en het vinden van de perfecte kinder schoen makkelijker te maken. Klaar voor de volgende stap? Neem dan gerust een kijkje bij onze te gekke kinderschoenencollectie. Voor elke leeftijd en iedere voet vindt u een geschikte schoen. Wilt u nog meer tips & tricks voor het kopen van nieuwe kinderschoentjes? Blijf op de hoogte via ons schoenenblog, kom eens langs in onze kinderschoenen winkel of neem contact met ons op.
 


Een greep uit onze collectie leuke kinderschoenen:

Sorteer op
© 2009 - 2024 samsamkinderschoenen enzo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel